3.4.2018

Nick Veasey - Inside Out


Nick Veasey, Veasey Jet, 2013, yksityiskohta
Nick Veaseyn näyttely Inside Out Tukholman Fotografiska-museossa esitteli Veaseyn uraa "röntgenkuvaajana" vuosien ajalta. Tämän kuvat paljastavat kohteensa sisältä käsin ja tekee näyttelystä puhtaasti hauskan kokemuksen.

Nick Veasey on brittiläinen valokuvaaja, joka aloitti erityisen tekniikkansa kehittelyn mainoskuvajaana. Taiteilijana Veasey breikkasi 2009 ja tämän näyttelyitä on nähty sen jälkeen ympäri maailmaa. Fotografiskan näyttely on läpileikkaus tämän tähänastiseen uraan.

Nick Veasey, Smartphone, 2015, yksityiskohta
Veaseyn töissä on jotain todella leikkisää. Ne puhuttelevat sitä lasta museon kävijöiden sisällä, joka oli aina valmis ottamaan vaikka radion ja purkamaan sen osiin ihan vain nähdäkseen mitä sisällä on.


Nick Veasey, Thornback Ray, 2010, yksityiskohta
Onko tämä siis taidetta? Vai tiedettä? Vai onko näiden välille oikeastaan mielekästä vetää rajoja? Fotografiskan seinällä luki:

"If there is something in me which can be called religious then it is the unbounded adimiration for the structure of the world so far as our science can reveal it."   Alber Einstein

Tiedettä ja taidetta yhdistävät mielestäni uteliaisuus, kunnioitus ja myös se leikkisyys. Missään ei sanota, että kumpikaan ei saisi olla hauskaa.

Nick Veasey, Small Plaice, 2010, yksityiskohta

X-Ray of Evening Dress by Nick Veasey, by Cristobel Balenciaga 1954 (made) from the fashion collection Victoria & Albert Museum
Veasey on rakentanut Maidstonen maaseudulle Englantiin ladon, jonka seinät ovat vuorattu teräksellä ja lyijyllä. Röntgensäteet ovat vaarallisia ja kuvissa näkyvät luurangot ovat joko muovia tai joskus tuoreita ruumiita. Itse Veasey on altistunut kaksi kertaa säteilylle.

Nick Veasey, Newspaper Man, 2008

Nick Veasey, Bus, 1998
Tämän kohteet vaihtelevat pienistä kasveista aina mereneläviin ja busseihin ja lentokoneisiin asti. Esimerkisi autoa kuvastessa täytyy se purkaa ja kuvata jokainen komponentti erikseen. Tämän jälkeen Veasey liittelee kuvan palasia yhteen tietokoneella. Voi siis vain kuvitella mikä työ on ollut jumbojetin kuvaamisessa.

Nick Veasey, Photographer, 2010, yksityiskohta

Suosittelen tutustumaan Veaseyn TED-talkiin täällä. Siinä hän avaa enemmän prosessiaan ja syitä miksi tekee mitä tekee. Tämän omat nettisivut löytyvät täältä.



Käy seuraamassa minua näissä:




1 kommentti:

  1. Mekin kävimme Fotografiskassa katsomassa mm tämän näyttelyn. Todella mielenkiintoinen. Fotografiska on kaikin puolin todella laadukas museo, aina sieltä löytyy mielenkiintoisia näyttelyitä.

    VastaaPoista