lauantai 30. joulukuuta 2017

Yhdysvallat-lukuhaasteYhdysvaltojen kirjallisuus on 2018 Helsingin Kirjamessujen teemana ja sitä odotellassa voi ottaa osaa Yhdysvallat-lukuhaasteeseen. Nämä 15 aihetta antavat mahdollisuuden sukeltaa syvälle Amerikkalaiseen kulttuuriin.


Yhdysvallat-lukuhaaste voi olla juuri sellainen kuin haluat. Yhdysvallat on maa, jonka kirjallisuuteen on mahdollisuus tarttua todella monella tavalla, mutta olen myös laatinut pienen listan aiheita, joita voi käyttää apuna. Yhdysvallat automaattisesti siis aiheena haasteessa ja listassa muutama lisäkriteeri teosvalintoihin. Jos saat suoritettua koko listan, niin nostan kuvitteellista hattuani!1.
Pikkukaupunkiin sijoittuva kirja

2.
Musiikki osana kirjaa

3.
Beat-sukupolven kirja

4.
Alkuperäiskansat osana kirjaa

5.
Aiheena sota, jossa Yhdysvallat ollut osallisena

6.
New Yorkiin sijoittuva kirja

7.
Pulitzer-palkittu teos

8.
Afroamerikkalaisen kirjailijan teos

9.
Sukupolvikuvaus

10.
Kirja politiikosta

11.
Lempiosavaltioosi sijoittuva kirja

12.
Orjuuteen liittyvä aihe

13.
Kirja, jossa ollaan matkalla Amerikkaan

14.
Ei-Amerikkalaisen kirjailijan teos

15.
Klassikko


Helsingin kirjamessut järjestetään 25. – 28.10.2018 Messukeskuksella ja olen todella innoissani tämän kerran teemasta. Yhdysvaltojen kirjallisuus on aina ollut se oma lemmikkini ja vaikka kulttuurin tietynlaista "mcdonaldisaatiota" vastustankin, niin Steinbeck, Cheever, Palahniuk, Proulx ja kumppanit todistavat Yhdysvaltojen tuottavan todella aitoa ja todellista kirjallisuutta.

Kertokaa jos poimitte haasteesta jotain luettavaa ja jakakaa lukukoemuksianne! Vaikka häsällä #yhdysvallatlukuhaaste.


19 kommenttia:

 1. Mukana! Maahaasteita onkin ollut hieman ikävä, kun ei pitkään aikaan ole ollut yhtään menossa. Tässä on mukavasti haastetta, enkä ainakaan heti alkuun tavoittele täyttä listaa. :)

  VastaaPoista
 2. Isket suoraan kirjalliseen ytimeeni: rakastan yhdysvaltalaista kirjallisuutta, ja jos minun pitäisi olla romaani, olisin yhdysvaltalainen nykyromaani. ;) Ehdottomasti mukana siis! Samoin odotan ensi vuoden kirjamessuja lähes hullunkiilto silmissä, teema on minulle sopiva just eikä melkein.

  VastaaPoista
 3. OLen lukenut aiemmin amerikkalaistakin kirjallisuutta, ja ensi vuonna lukulistan mukaan, ainakin pullen kymmentä on listalla, eli luultavasti tähän tulee ihan mukavasti ainakin New York -kirja ja toinenkin jos Isaac Bashevis Singer lasketaan ei-amerikkalaiseksi niin siihenkin, hän muutti USA:han vuonna 1935, Vihassa ja rakkaudessa tapahtuu New Yorkissa toisen maailman sodan jälkeen, ja on kyllä loistokirja. Rex Stoutin dekkaritkin, joita olen alkanut lukea tapahtuvat New Yorkissa ...

  VastaaPoista
 4. Loistoidea! Mietin itse samaa aihetta: paitsi kirjamessut, on monta kiinnostavaa kirjaa, jotka olen suunnitellut lukea. Tuo maa ja kansa, kuoleva kulttuuri ja hiipuva kansakunta vai suunnannäyttäjä? Juha Itkosta, Saska Saarikoskea, Anu Partasta - ja tietysti itse amerikkalaisia. Kyllä, mukana.

  VastaaPoista
 5. Ihan mahtava haaste! Juuri tein koosteen tämän vuoden haasteista ja mietin pitäisikö ensi vuonna vähän rajoittaa haasteisiin osallistumista. No en rajoita, mukana ollaan!!

  VastaaPoista
 6. Mukana! Eiköhän näihin löydy melko helposti omaan lukumakuuni sopivia teoksia.

  VastaaPoista
 7. Kyllä, tämä innostaa ja houkuttelee!

  VastaaPoista
 8. Tämäpäs sattui. Olinkin ajatellut tulevana vuonna lukea enemmän yhdysvaltalaista kirjallisuutta, osin Helsingin Kirjamessujen maan takia, mutta ihan muutenkin. Mukana siis ollaan, ja eiköhän jokunen listasi kohta tule kuitatuksi.

  VastaaPoista
 9. Hyvä haaste, yritän tosiaan päästä mukaan.

  Onko kohta 14 siis Yhdysvalloista kertova mutta ei-amerikkalaisen kirjoittama? (t. univajepää)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Vähän tulkinnan varaa, että kuka lasketaan "ei-amerikkalaiseksi", mutta itse ajattelin etsiä kirjailijan, joka ei ole ikinä asunut Yhdysvalloissa.

   Poista
 10. Minäkin ilmoittaudun mukaan! :)

  VastaaPoista
 11. Mukana ollaan! Luen niin paljon yhdysvaltalaista kirjallisuutta muutenkin, että tämän pitäisi enimmäkseen tulla siinä sivussa :)

  VastaaPoista
 12. Uskallankohan ilmoittautua? Mulle on käynyt useamman kerran niin, että kun ilmoittaudun johonkin haasteeseen niin yhtäkkiä ei tulekaan luettua mitään, joka sopisi siihen haasteeseen, vaikka muutoin lukisin paljonkin kirjoja, jotka olisivat haasteeseen soveliaita.

  Teen nyt niin, että olen mukana vähän jotenkin itseltäni huomaamatta, että em. ilmiö ei pääsisi toistumaan.

  VastaaPoista
 13. Minä myös mukana! Yritän pelata kolmea lukuhaastetta läpi tämä vuon , joten joudun väkisinkin näitä vähän limittelelemään :) mutta mukana! Ihanan mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
 14. Mukana ollaan! Kiitos mielenkiintoisista haastekohdista – tuskin saan kaikkia ruksittua pois, mutta aina voi yrittää! -Minna/bibobook.fi

  VastaaPoista
 15. Mukana. Menneen vuoden aikana olen joutunut moneen kertaan toteamaan, etten tunne Yhdysvaltoja oikein minkään muun median kuin sarjojen ja elokuvien kautta (vähäisessä määrin tietysti myös uutisten). Tämä haaste voisi olla keino paikata tätä nolottavaa puutetta. Jo yhden tai kahden kirjan lukeminen taitaisi lisätä maan tuntemusta merkittävällä prosenttiosuudella... Eli kiitos itselleni ajankohtaisesta haasteesta!

  VastaaPoista
 16. Mukana! Aluksi ajattelin, etten sorru enää ilmoittautumaan yhteenkään haasteeseen tälle vuodelle, mutta sitten pienen tuumailun jälkeen annoin periksi :) Uskaltaudun mukaan, koska alkavan vuoden lukusuunnitelmissani on joka tapauksessa lukea useita yhdysvaltalaisten kirjailijoiden teoksia - tämähän menee siinä samalla.

  VastaaPoista
 17. Mukana vähän vahingossa... Katsotaan sitten saanko luettua muutakin kuin tämän yhden: http://hemulinkirjahylly.blogspot.fi/2018/01/nathan-hill-nix.html

  VastaaPoista
 18. Tämä olisi kyllä tosi houkutteleva, kiehtova ja minulle ennen kaikkea haastava lukuhaaste, sillä jostain syystä vieroksun usein nimenomaan amerikkalaista kirjallisuutta. Voisin lähteä mukaan sillä ajatuksella, että jos vaikka muutaman haasteeseen sopivan kirjan saisin luettua. :)

  VastaaPoista

Kiitos kaikille kommentoijille.