10.6.2024

Suomenlinnan Don Quijote ja tragikoomillinen transformaatio


Santtu Karvonen ja Robin Svartström. © Mitro Härkönen


Kesäteatteri Suomenlinnassa on muodostunut perinteiseksi kesän avaukseksi ja Ryhmäteatteri on onnistunut aina luomaan jotain omalaatuista, mutta tunnistettavaa koettavaa vieraille.

Suomenlinnan Don Quijote ja tragikoomillinen transformaatio on näytelmä, joka tarjoaa jotain juuri Ryhmäteatterille ominaista ammattitaitoa ja leikillisyyttä. Aiemmin Suomenlinnan kesäteatteri ei kuitenkaan ole ollut aivan näin kesäteatterimainen ja välillä mentiin sellaisen suomalaisen huumorin puolelle, jonka kanssa olisi voinut pelata kesäteatteri-bingoa.


Petja Lähde ja Miila Virtanen. © Mitro HärkönenLajityypissään esitys oli erinomaisesti toteutettu. Don Quijoten tarina oli sidottu hyvin teatterin metatasoihin, joissa näyttelijät rikkoivat seiniä tarinan ja todellisuuden välillä. Koko kastin ammattitaito paikoin jopa hätkähdytti ja esitykseen oli helppo uppoutua. Erityisesti nimiroolin näytellyt Robin Svartsröm tuntui antavan lavalla kaikkensa.

Don Quijote taisteli tuulimyllyjä vastaan eikä tuntunut kykenevän erottamaan todellisuuden tasoja toisistaan. Tai todellisuutta fiktiosta. Tai ehkä yleisö ei enää tiennyt mikä on totta. Lopulta katsoja joutui pohtimaan tarinan kautta mihin tasoihin maailmassa voikaan todella luottaa ja mikä on sepitettä. Nämä olivat teemoja, joita sidottiin tarinassa yhteen melko onnistuneesti.


Pihla Penttinen, Santtu Karvonen, Petja Lähde, Robin Svartström, Miila Virtanen ja Jesse Gyllenbögel. © Mitro HärkönenHyvän omantunnon linnake tarjoaa teatterille varmasti yhden maailman sympaattisimmista paikoista. Kun ihmiset kapuavat ylös vanhoja linnoitusten ja meren ympäröimiä teitä, niin tuntee olevansa osa jotain lämmintä perinnettä.

Ritarien kansoittamaan aikakauteen linnake luonnollisesti sopii kuin kypärä päähän. Autenttisen miljöön vastapainona toimii hienosti Ninja Pasasen pukusuunnittelu, jossa teatraalisuus saa näkyä. Niin linnakkeen luonnolliselle vetovoimalle kuin näyttelijöillekin on annettu tilaa luoda tunnelmaa yksinkertaisin keinoin ja se on hyvä ratkaisu. Teatterin taika on riisuttu läpinäkyväksi ja se vain voimistaa taian tunnetta.


Robin Svartström ja Santtu Karvonen. © Mitro HärkönenLisätietoa näytelmästä löydät Ryhmäteatterin sivuilta täällä. Vahva suositus eväille ja ajan ottamiselle Suomenlinnassa pyörimiseen. 
ALKUPERÄISTEOS
Miguel de Cervantes
DRAMATISOINTI JA OHJAUS
Juha Kukkonen
ROOLEISSA
Robin Svartström
Santtu Karvonen
Petja Lähde
Pihla Penttinen
Miila Virtanen
Jesse Gyllenbögel
LAVASTUSSUUNNITTELU
Janne Siltavuori
ÄÄNISUUNNITTELU
Jussi Kärkkäinen
VALOSUUNNITTELU
Ville Toikka
PUKUSUUNNITTELU
Ninja Pasanen
MASKEERAUSSUUNNITTELU
Riikka Virtanen
TARPEISTOSUUNNITTELU
Minna Kaipainen
TAISTELUKOREOGAFIAT
Oula Kitti
ENSI-ILTA
8.6.2024
NÄYTTÄMÖ
Hyvän omantunnon linnake
KESTO
n. 2 h 30 min sisältäen
väliajan
IKÄSUOSITUS
12 vuotta
Esitys nähty kutsuvieraana
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti