16.3.2024

Johanna Nuutinen +Collaborators - ZERO-ZERO


Johanna Nuutinen, Zero-Zero. Kuva: Maryam Barari


ZERO-ZERO Tanssin talossa on teos, joka käsittelee kohtaamista ja kohtaamisen esteitä intensiivisellä tavalla.

Pimeässä tilassa tapahtui jonkinlaista häiriötä imitoiva aloitus, kun vilkkuvien valojen tarjoamista pienistä havaintojen ikkunoista näimme muodottomiksi puettujen hahmojen liikkuvan. Oli hankala erottaa tanssijoiden ruumiiden muotoa, vaan sen sijaan huomio keskittyi täysin liikkeeseen. Ravisteleva alku johdatti kuitenkin pian rauhallisempaan tunnelmaan.

Katosta laskeutui valoneliö ja tanssijoiden ylle vaihtuivat harmoniaa ja futuristisuutta huokuvat valkoiset asut. Liike on rauhallista ja herkkääkin, mutta jokin siinä tuntuu äärimmäisen vahvalle. Tanssijat tuntuvat nimeomaan kommunikoivan jotain ja yleisö tuntuu kuin virittäytyvän kuuntelemaan. Tällä tasolla kohtaaminen todella herää henkiin. Tanssijoiden välillä kohtaaminen taas on keskutelevaa ja aaltoilevaa.


Zero-Zero. Kuva: Carl Johan Folkeson


Eräs vaikuttavimpia kohtauksia esityksessä oli kun yksi tanssija yritti saada katsekontaktia toiseen. Yksinkertainen kohtaamisen muoto muuttui vaikeaksi, kun toinen tanssija hyvin luonnollisen oloisesti vältti toista. Välillä liike muistutti eräänlaista kamppailulajia, jossa iskujen sijasta lyötiin kohtaamisella. Katse ja kosketus kerta toisensa jälkeen osui ohi maalista.

Monelle ihmisryhmälle kosketus ja katse eivät ole itsestäänselviä, vaan vaativat ponnistelua. Myös ne katsojat, joille katsekontakti voi normaalisti tuntua luonnolliselta, saivat nyt tuntea miltä jännitteisyys tuntuu. Vaistomaisesti heräsi myös ajatus, että mitä sitten jos katsekontakti onnistuu? Onko se kuin osunut isku kehässä vai syntyykö siitä jotain aivan uutta?

Esityksen jälkeen järjestettiin keskustelutilaisuus, jossa ohjaaja Johanna Nuutinen ja professori, kirjailija Niina Junttila keskustelivat esityksen teemoista. Nuutinen on tutkinut yksinäisyyttä ja kertoi miten yhteiskunnassamme on helppoa ikään kuin ohittaa toinen ihminen. Toisaalta pienillä sanoilla ja teoilla voi ottaa kontaktin ihmiseen, joka saattaa resonoida hänessä pitkänkin aikaa.

Lisätietoa esityksestä löydät Tanssin talon sivuilta täällä. Esitys jättää vahvan muistijäljen ja sen teemat tulevat väkevästi esiin liikkeen keinoin. Toisen kohtaaminen 
Ohjaus: Johanna Nuutinen

Koreografia: Johanna Nuutinen with the dancers

Tanssi:
Ange Clementine, Marta Bianchi, Yi-Chi Lee
(Antti-Pekka Pudas/ varalla, Alma Saari/ harjoittelija) (alkuperäinen osajako: Ange-Clémentine Hiroki, Pili Abaurrea, Michael Marquez / Skånes Dansteater)

Musiikki- ja äänisuunnittelu: Tuomas Norvio

Tilasuunnittelu: Jason Southgate

Valosuunnittelu:
Joonas Tikkanen

Pukusuunnittelu:
Helena ”Helle” Carlsson

Dramaturgi: Jarkko Lehmus
Tekninen tuottaja ja esitysajo (näyttämö): Lauri Lundahl
Tekninen tuottaja ja esitysajo (ääni): Eero Keskinen
Tekstisisällöt: Johanna Nuutinen, Ange Hiroki, Marta Bianchi, Yi-Chi Lee 

Tuotanto: Johanna Nuutinen + Collaborators, Skånes Dansteater
Esitys nähty kutsuvieraana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti