7.12.2023

Runeberg-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat 2024


Vasemmalta ylärivi:  Sofia Parland (kuva: Aleksandra Lemke), Antti Hurskainen (kuva: Laura Malmivaara) ja Eva-Stina Byggmästar (kuva: Alexandra Harald). Keskirivi: Sirpa Kähkönen (kuva: Laura Malmivaara), Miira Luhtavaara (kuva: Juho Sallinen) ja Hanna Weselius (kuva: Carl Bergman/WSOY). Alarivi: Peter Mickwitz (kuva: Niklas Sandström), Katja Meriluoto (kuva: Jenni Meriluoto), Harry Salmenniemi (kuva: Mikko Vähäniitty) ja Anu Kaaja (kuva: Jirina Alanko). Tekijä: Outi Paappanen


Vuoden 2024 Runeberg-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat ovat julkistettu tänään ja joukossa on jännittäväkin valikoima erilaista kirjallisuutta. Puheessaan raati myös muistutteli kirjallisuuden veronkiristysten vaaroista ja miten kirjallisuuden saavutettavuudella ei ole pian merkitystä jos ei ole mitään saavutettavaa.

Vuoden 2024 ehdokkaat ovat:Eva-Stina Byggmästar: Vill du kyssa en rebell? (Schildts & Söderströms)   

Antti Hurskainen: Suntio (Siltala)  

Anu Kaaja: Rusetti (S&S)  

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa (Siltala)  

Miira Luhtavaara: Tuhkaksi tekemisen taika (Teos)  

Katja Meriluoto: Mehiläisen paino (Aviador)  

Peter Mickwitz: Misslyckad i en uggla (Förlaget)  

Sofia Parland: Skrivet på revbenen (Schildts & Söderströms)  

Harry Salmenniemi: Varjotajunta (Siltala)  

Hanna Weselius: Nimetön (WSOY) 

Jos et ole vielä testannut Nextorya, niin klikkaa tästä ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi!*"Ehdokasteokset on valinnut kolmihenkinen kirjallisuudenalan ammattilaisraati, johon kuuluivat tänä vuonna kirjailija Sami Hilvo, kirjallisuustoimittaja ja kriitikko Outi Hytönen sekä kirjallisuustieteilijä ja kriitikko Freja Rudels. Raati valitsi palkintoehdokkaat yli 220 teoksen joukosta. 

“Lähdimme etsimään poikkeuksellisia kirjoja, ja siihen kirjavuosi vastasi ilahduttavalla aiheiden ja muotojen runsaudella”, valitsijaraati arvioi. 

Runeberg-palkinto on avoin kaikille suomalaisille kaunokirjallisille teoksille. Se on jaettu tähän mennessä 37 kertaa ja voittajateoksiksi on noussut romaanien lisäksi novelli- ja runokokoelmia. 

Runeberg-palkinto on perustettu vuonna 1986. Palkintosumma on 20 000 euroa, jonka maksavat yhdessä sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki. 

Palkinnon jakavat sanomalehti Uusimaa, Porvoon kaupunki, Suomen kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto ja Finlands svenska författareförening. Palkittavan teoksen valitsee kahdessa vaiheessa kaksi erillistä raatia.  

Nyt julkistettavien ehdokkaiden joukosta Runeberg-palkinnon voittajan valitsee kolmihenkinen palkintoraati. Sen muodostavat kirjailija ja taiteilijaprofessori Helena Sinervo, kriitikko Teemu Korpijärvi ja pohjoismaisen kirjallisuuden väitöskirjatutkija Kaneli Kabrell.  

Runeberg-palkinnon voittaja julkistaan Runebergin päivänä 5.2.2024."
Mainoslinkit merkattu: *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti