24.7.2015

GlowNed Beauman on saavuttanut jonkin verran suosiota ainakin kotimaassaan Britanniassa. Yleensä tämän tarinat ovat sijoittuneet historialliseen ympäristöön, mutta uudessa kirjassaan Beauman siirtyy moderniin ja jollain tapaa jopa "hyperurbaaniin" maailmaan.

Glow on huumehöyryinen tarina, jossa risteillään Lontoon ja Burman välillä. Juonesta hirveästi paljastamatta voin sanoa, että tarinaan liittyy paljon huumeita ja välillä mahtavaa pohdintaa niistä, salaliittoteorioita, alkoholia, seksiä, Lontoon katuja ja Burman viidakoita, ystävyyttä, iso ja ilkeä yritys ja pienten ihmisten taistelu sitä vastaan sekä jostain syystä älykkyyttään kasvattaneita kettuja. Melko psykedeelistä.


Usein kuulee sanottavan kirjasta, että siinä "oli hetkensä". Tässä kirjassa tämä toteama toimii poikkeuksellisen hyvin. Kirja etenee melko tylsänlaisesti eteenpäin, mutta aina välillä se iskee vasten kasvoja. Siinä todella on hetkensä. Juuri kun kyllästyt ja aiot laskea kirjan alas, niin Beauman yllättää sinut taas jollain pienellä nerokkaalla tekstinpätkällä.

"What he hates about whisky hangovers, he thinks now, is the synthesis they achieve between the spiritual and the gastric, as if your soul needs to throw up or your stomach has realised life is meaningless."

Tyylillisesti liikutaan jossain Chuck Palahniukin ja Irvine Welshin vanavedessä. Beaumanilla on ehdottomasti oma persoonallinen äänensä, mutta ei niin omaperäinen, etteikö esikuvat olisi tunnistettavissa.

Välillä tuntuu, että tämä yrittää hieman liikaakin tietynlaiseen "nokkeluuteen" tekstissään, mutta kokonaisuus pysyy kasassa. Tämä kuitenkin vaatii juuri toiminnallisten osuuksien riittävyyden tekstissä. Kun tarinassa ei tapahdu paljoa, niin aina ei teksti myöskään tyylillisesti jaksaa pitää mielenkiintoa yllä. Kirjan teemaan sopivasti sitä voisikin verrata pilleri-cocktailiin, joka välillä laskee sinut ja väilillä taas nostaa aina uusiin korkeuksiin.

Jos tästä kirjasta joskus tehdään leffa, niin ennustankin nopeita leikkauksia ja paljon värejä ja valoja. Se tulisi näyttämään kuin MTV joskus silloin ysärillä ja ainakin minä katsoisin. Vaikka tarinassa olisikin puutteensa, niin kyseessä on ehdottoman lahjakas kirjailija ja suosittelen kirjaan tutustumista.

 Glow, 2014, Ned Beauman, Sceptre

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti