23.10.2020

Varjokirjamessut verkossa



Varjokirjamessut on perinteisesti järjestetty samaan aikaan kuin Helsingin Kirjamessut. Kuten emme tänä vuonna kokoonnu Messukeskukseen niin myös Rauhanaseman tapahtuma on peruttu ja Varjokirjamessut järjestetään verkossa.

Varjokirjamessut järjestetään 24.–25.10. Ohjelma on todella mielenkiintoinen ja monipuolinen tänäkin vuonna. Varjokirjamessut tiedottavat:

"Koronaviruksen aiheuttamien poikkeusten ja peruttujen tapahtumien jälkeen tuttua laatua tuo tänäkin vuonna yksi helsinkiläisen vastakulttuurin tärkeimmistä ja pitkäikäisimmistä tapahtumista. Luvassa on antiautoritäärisiä näkökulmia yhteiskuntaan muun muassa kirjaesittelyjen, esitysten keskustelujen muodossa. Nostamme esille mielenkiintoista kuluneen vuoden aikana julkaistua kirjallisuutta ja järjestämme keskusteluja päivänpolttavista yhteiskunnallisista aiheista sekä kamppailuista, ennen kaikkea anarkistisesta, feministisestä, antifasistisesta ja queeristä näkökulmasta."



Varjokirjamessujen ohjelma


Lauantai 24.10.2020


12.00 Runoesitys: Hanna Storm – Kanootin säilyttämisestä talven yli

Hanna Storm on Turussa asuva runoilija. Hänen esikoiskokoelmansa kutsun itseni kylään ilmestyi 2018 ja Kanootin säilyttämisestä talven yli -kokoelma elokuussa. Storm on kirjoittanut muun muassa ystävyydestä, lapsuudesta, vanhemmuudesta, luonnosta, yksinäisyydestä ja tulevaisuuteen liittyvästä ei-tietämisestä. Muodon tasolla Storm on kiinnostunut esimerkiksi typografiasta, kirjoista fyysisinä esineinä sekä äänirunoista.

12.30 TBA

13.00 Kirjahaastattelu: Saana-Maria Jokinen – Ääniä Sodasta

Lontoon yliopistosta maisteriksi valmistunut Saana-Maria Jokinen työskenteli vuosia Lähi-itään erikoistuneena vapaana toimittajana. Hänen esikoisteoksensa, Ääniä sodasta; Syyrian tie vallankumouksesta suursotaan (Gaudeamus) ilmestyi toukokuun lopulla.

13.30 Kirjahaastattelu: Eino Santanen – Rakas kapitalismi pilkku

Eino Santasen ensimmäinen proosateos, novellikokoelma rakas kapitalismi pilkku (Teos 2020) on intensiivinen, mustan huumorin sävyttämä otos rahan ja teknologian välittämää ja tarinallistamaa maailmaa, siis tätä meidänkin asuttamaamme. Santanen yhdistää ankaran yhteiskuntakritiikin mitä hellimpään myötäeloon lirissä olevia kohtaan.

14.00 Kirjahaastattelu: Laura Gustafsson – Rehab

Kirjailija ja dramaturgi Laura Gustafsson kertoo uusimmasta fiktiivisestä romaanistaan, Rehabista (Into Kustannus 2020). Rehabin keskiössä on materiaalinen maailma: sekä me eloperäiset ja geologiset olennot että ihmisen luomat esineet. Kaikki kytkeytyy yhteen kuin valtaisassa ornamentissa eikä mikään katoa, muuttaa vain muotoaan, tavarasta roskaksi, aineesta energiaksi – ja takaisin.

14.30 TAUKO

15.00 Kirjahaastattelu: Birgitta Wahlberg – Me ja muut eläimet

Elisa Aaltolan ja Birgitta Wahlbergin toimittama artikkelikokoelma Me ja muut eläimet — Uusi maailmanjärjestys (Vastapaino 2020) keskittyy uudenlaisen eläinsuhteen monitieteelliseen ja -taiteelliseen hahmottamiseen. Mitä eri tieteiden ja taiteiden alat paljastavat eläinsuhteestamme ja tavoista, joilla sitä tulisi uudistaa?

15.30 Kirjahaastattelu: Taneli Viljanen – Varjoja, usvaa

Taneli Viljasen Varjoja, usvaa (Poesia 2020) on lajirajoja kunnioittamaton esseeteos ja poliittinen kannanotto sukupuolen moninaisuuden puolesta. Teos kysyy ajattelun, ilmaisun ja identiteettien rajoja sekä etsii uudenlaisia olemisen mahdollisuuksia. Haastattelijana Tiina Lehikoinen.

16.00 Kirjahaastattelu: Maria Pettersson – Historian jännät naiset

Mitä yhteistä on tekoparrassa pelanneella baseball-tähdellä, kolumbialaisella huumepomolla, Yhdysvaltain sisällissodan sankarilla ja japanilaisella samurailla? He olivat kaikki naisia. Maria Petterssonin Historian jännät naiset (Atena 2020) marssittaa esiin naisia, jotka ovat jääneet suurmieshistorian varjoon.

16.30 Info ja esitys: Antiautoritaarinen kirjasto

Antiautoritaarisen kirjaston aktiivi kertoo projektista ja lukee vapaudenhenkisiä tekstejä. Äänikirjan merkitykset rakentuvat muustakin kuin tekstin tarjoamasta tiedosta. Antiautoritaarinen kirjasto tarjoaa vanhoille teksteille uuden elämän äänen muodossa. Samalla se tarkastelee saavutettavuuden näkökulmasta miten erilaisia ääniä arvotetaan.

18.00 LOPPU




Sunnuntai 25.10.2020


12.00 Kirjahaastattelu: Timo Virtala – Väkivallattomuuden voima

Timo Virtalan Väkivallattomuuden voima – Kertomuksia rohkeudesta (Umpihanki 2020) kertoo esimerkkien avulla, mistä väkivallattomuudessa on kysymys. Kirjan historialliset esimerkit todistavat, että kohdatessamme epäoikeudenmukaisuutta meillä on passiivisuuden ja väkivallan käytön lisäksi käytössämme kolmaskin vaihtoehto.

12.30 Kirjahaastattelu: Niko Eskelinen – Raskas perintö

Esittelyssä Niko Eskelisen, Juho Saaren ja Liisa Björklundin Raskas perintö – ylisukupolvinen huono-osaisuus Suomessa (Gaudeamus 2020). Suomalaisen yhteiskunnan vaurastuessa ovat monet jääneet tästä kehityksestä paitsi sukupolvien ajaksi. Kuinka tämä kierre katkaistaan? Kirjoittajista paikan päällä puhumassa Niko Eskelinen.

13.00 Kirjahaastattelu: Mikko-Olavi Seppälä – Parempi ihminen parempi maailma

Mikko-Olavi Seppälä esittelee kirjaansa Parempi ihminen parempi maailma – Suomalaisen työväenteatterin päättymätön tarina (Vastapaino 2020).
"Työväenteatterikulttuuri on ravistellut yhteiskuntaa 1900-luvun alusta asti. Mihin työväenteattereiden menestystarina perustuu, miten ammattilaiset ja harrastajat ovat tottuneet työskentelemään läheisessä yhteistyössä ja miten kansa on yhä uudestaan noussut näyttämölle?"
13.30 Kirjahaastattelu: Edith Hammar – Homo Line

14.00 Runositys: Elsa Tölli – Fun Primavera

Elsa Tölli on helsinkiläinen lavarunoilija, Helsinki Poetry Connectionin pitkäaikainen aktiivi ja yksi Lavarunoakatemian perustajajäsenistä. Värikylläisillä keikoillaan Tölli tuo lavalle tunnekuohunsa, anteeksipyytelemättömän läsnäolonsa sekä lennokkaan kirvelevät runopuheensa.

14.30 TAUKO

15.00 Kirjahaastattelu: Joki_Pathirane – Mmmurica

Nykypiirrosta ja -runoutta yhdistävä Mmmurica pohjaa työparin Joki_Pathirane (Verna Joki & Henrik Pathirane) matkaan Yhdysvaltain Ruostevyöhykkeelle. Terävän humoristinen teos sekoittaa taidehistoriallisia pohdintoja kolonialismin kritiikkiin.

15.30 Kirjahaastattelu: Karoliina Niskanen – Tilhi

Karoliina Niskanen on helsinkiläinen kirjailija, teatteritaiteen maisteri sekä rap-artisti. Niskasen esikoisromaani Tilhi (Bazar 2020) on kertomus sijoituslapsista, rikkinäisistä perheistä ja rikkinäisestä systeemistä, unelmista ja pois lentämisestä. Kirja perustuu osittain tosielämän tapahtumiin. 

16.00 Luento: Samuli Lähteenaho – Mitä Libanonin kansanliikkeille kuuluu?

Kuluneen vuoden aikana Libanon on kohdannut koronakriisin, talousromahduksen, yleisen kansannousun ja Beirutin sataman tuhoisan räjähdyksen. Kaiken keskellä kansanliikkeet ovat haastaneet kaverikapitalismille ja uskonkuntien vallanjaolle perustuvaa yhteiskuntamallia. Mitä Libanonin kansanliikkeille kuuluu?
Samuli Lähteenaho on seurannut Libanonin yhteiskunnallisia liikkeitä ja poliittista tilannetta väitöskirjatutkimuksensa ohessa.

16.30 TBA

17.30 Haastattelu: Elokapina

Minkälainen liike Elokapina on? Mitä on luvassa koronanykyisyydessä ja -tulevaisuudessa paprikasumutuksen jälkeen? Mistä Elokapinan vetovoima kumpuaa, miten itseorganisoituminen horisontaalisessa liikkeessä toimii ja mihin kansalaistottelemattomuudella pyritään?
18.00 LOPPU




Lisätietoa tapahtumasta löytyy Varjokirjamessujen sivuilta täällä.

Livestream messuilta YouTubessa löytyy täällä.








Mainoslinkit merkattu: *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti