3.7.2020

Graffititaidetta Suomen lasimuseolla - EGS



EGS - Writing Stories with Three Letters -näyttely esittelee Suomen kansainvälisesti tunnetuimman graffititaiteilijan lasitaidetta laajassa näyttelyssä. Kävin tutustumassa teoksiin Riihimäellä ja jos näyttely on jäänyt väliin, niin esittelen tässä muutaman oman lempparini reissultani.

EGS on vuonna 1974 syntynyt graffititaiteilija, josta ei julkisesti paljon muuta tiedetäkään. Anonyyminä pysyttelevä taiteilija on herättänyt paljon kansainvälistä kiinnostusta ja muun muassa tämän Taidehallissa järjestetty näyttely parin vuoden takaa osoitti, että tämän yli 30-vuotiseen uraan on mahtunut paljon muutosta. Lasi graffititaiteilijan elementtinä onkin melko odottamaton aluevaltaus.

EGS, 2019, Force Majeure 1 & 2
EGS, 2020, Imprisoned Flames 1



EGSin lisäksi Suomen lasimuseo tarjosi taas loistavan kattauksen koti- ja ulkomaista lasitaidetta, joka samalla tarjosi syvyyttä ja kontrastia EGSin näyttelyyn. Sain tunteen eräänlaisesta kahden maailman kohtaamisesta, vaikka lasi yhdistikin kaikkea.

Suomen lasimuseo Riihimäellä

Graffitia ja lasia elementtinä yhdistää tietynlainen väliaikaisuuden kokemus. Toinen on usein julkisen tilan armoilla ja toiseen liitetään ajatus hauraudesta. EGSin lasiteoksissa on mukana myös graffitille ominainen leikkisyys.

EGS, 2020, Frozen Memories

EGS, 2020, Nostalgia for Future 1



Poliittisuus ja ajankohtaisuus on jotain, mikä harvoin on esillä lasitaiteessa, jossa on perinteisesti keskitytty enemmän itse esineen kauneuteen. Tässä näyttelyssä yhteiskunnallisuus oli kuitenkin selkeästi läsnä.

EGS & Futurice, 2020, Battle for Future


EGS, 2019, Post-Industrial Revolution 1, yksityiskohta



EGS, 2018, Reunited 2 (teoksen tuotto lahjoitetaan Amnestylle, joka kampanjoi turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämisen puolesta)


Lasitaide on monella tapaa katoava taiteenmuoto ja tämänkaltaiset uudet aluevaltaukset voivat parhaimmillaan tuoda siihen uutta eloa. Nuoria taiteilijoita on harvassa ja ennen elinvoimainen lasiteollisuus Suomessa on kutistunut yhä harvemmaksi.

EGS, 2020, Faded Ideals 1


EGS, 2019, Fingerpring Mountains 5


Lisätietoa Suomen lasimuseon näyttelyistä löydät näiden sivuilta täällä. Itse jään mielenkiinnolla seuraamaan millainen tulevaisuus suomalaisella lasitaiteella on. Toimijat ovat tällä hetkellä hyvin pieniä kun lasitehtaita on ajettu alas ja Toikan, Aallon, Wirkkalan ja Sarpanevan kaltaiset nimet tuntuvat edelleen hallitsevan keskustelua siitä mitä lasitaide on. EGSin näyttely avartaa tätä kuvaa todella virkistävästi.












*mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti