1.12.2015

50 kirjaa 50 elokuvaa




Kirjan ja elokuvan suhteesta ollaan montaa mieltä. Jotkut eivät malta olla mainitsematta kuinka "kirja oli paljon parempi" aina leffasta lähtiessään ja jotkut eivät välitä enää edes lukea kirjaa jos leffa on jo nähty. Itse en pysty katsomaan leffaa etukäteen jos on pienikin mahdollisuus, että aion tulevaisuudessa lukea kirjan, johon se perustuu.

50 kirjaa 50 elokuvaa on kirja, jossa käsitellään kirjoja ja niistä tehtyjä elokuvia rinnakkain. Tämä on aihe, johon mielestäni ollaan ihmeen vähän keskitytty kirjallisuudessa. Itseäni aihe ainakin kiinnosti suunnattomasti ja onneksi kirjasta löytyikin paljon tuttuja esimerkkejä.

Kirjan on laatinut Juri Nummelin, jolla tuntuu olevan todella kattava käsitys niin kirjallisuuden kuin elokuvankin maailmasta. Rakastan listoja yli kaiken ja tämä kirja on yksi pitkä lista vaikka Nummelinin terävät analyysit tekevät siitä kuitenkin vähän enemmänkin kuin silkan päiväkirjamaisen listauksen.

Kirjat ja elokuvat sidotaan anlayyseissa aina laajempaan kulttuurin kenttään, mutta niitä ei varsinaisesti vertailla keskenään. Kirjassa tuodaan esiin kirja ja elokuva aina parina. Ensin esitellään kirja ja sitten elokuva, molemmat teokset esitellään kuitenkin omana yksityisenä teoksenaan. Tässä kirjassa ei syyllistytä mihinkään "kirja oli parempi"-analyyseihin. Kirjaan on selkeästi käytetty paljon aikaa ja vaivaa.

Kirja ja elokuva ovat kaksi todella erilaista taiteenlajia vaikka molemmissa keskitytään tarinoihin. Nummelin muistuttaa, että elokuva pystyy käyttämään tehokeinoja kuten leikkausta, kuvausta ja vaikka musiikkia, joihin kirjallisuus ei yllä.

Oma suhteeni kirjan pohjalta tehtyihin elokuviin on ristiriitainen. Toisaalta haluan nähdä kirjojen saavan arvoisensa kohtelun, mutta toisaalta en näe huononkaan elokuvaversion vievän kirjalta mitään pois. Vaikka elokuva ei olisi täysin uskollinen alkuteokselle, niin voi tämä silti toimia omana teoksenaan. Tärkeintä ei myöskään ole aina seurata tiukasti kirjan tapahtumia ja henkilöhahmoja vaan vangita jotain oleellista teoksen hengestä.

Nummelinin listalta löysin monta omaa suosikkia, mutta en halua paljastaa mitä kaikkia teoksia kirjassa käsiteltiin, koska ainakin itsestäni oli mukavaa lukea niitä yksitellen ja ilman, että olisin tiennyt mikä teos tulee seuraavaksi vastaan.

Sen voin sanoa, että ihan ilmiselvyyksiä ei ole ainoastaan käsitelty vaan teos tarjoaa vakavallekin elokuvan tai kirjallisuuden harrastajalle paljon purtavaa monelta eri aikakaudelta ja ympäri maailman. Itse ainakin sain muutamia kallisarvoisia vinkkejä tulevan lukemisen ja leffailtojen suhteen. Kirjan lopusta löytyy vielä kaksi 50:n kirjan ja elokuvan listaa bonuksena, joista voi itse vaikka etsiä lisää tietoa.

Olen täällä listannut omasta mielestäni 20 loistavaa kirjan pohjalta tehtyä elokuvaa.


50 kirjaa 50 elokuvaa, 2015, Juri Nummelin, Avain, arvostelukappale

4 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä Harry Pottereiden suhteen. Ne on loistavasti tehty - sekä kirjat että elokuvat.

    VastaaPoista
  2. Kiitos arviosta! Mutta olisi kauhean kiva, kun etunimi olisi oikein :)

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista