12.9.2015

Hyvän elämän filosofiaa





Ilkka Niiniluoto on filosofi ja Helsingin yliopiston entinen rehtori, jonka nimen alta löytyy sinunkin lähikirjastosta hyvä määrä tieteellistä kirjallisuutta. Uuteen kirjaansa tämä on koonnut kirjoituksiaan parinkymmenen vuoden ajalta, joissa käsitellään hyvää elämää ja ihmisyyttä. Näistä syntyi Suomalaisen kirjallisuuden seuran kustantama Hyvän elämän filosofiaa. Kokoelma erilaisten ajattelijoiden huomioita etiikasta Niiniluodon omien ajatusten suodattamana.



Mikä siis on hyvän elämän salaisuus? Minä en ole niin hullu, että lähtisin edes yrittämään tuollaisen kysymyksen selvittämistä. Eikä mielestäni ollut professori Niiniluotokaan. Hyvän elämän filosofiaa ei ole mikään kymmenen portaan opas onnellisuuteen tai elämänhallinnan manuaali. Vaikka mediassakin kerrottiin kuinka Niiniluodon mukaan nyt "työ ja toiminta muiden hyväksi" olisi avain onneen, niin todellisuudessa kirjassa liikuttiin paljon yleisimmissä aiheissa.

Niiniluoto kartoittaa erilaisia filosofisia teorioita, jotka liittyvät ihmisyyteen, moraalin ja onneen. Tämä myös tulkitsee näitä jonkin verran, mutta ei vedä niistä täysin lopullisia johtopäätöksiä todistaakseen mitään tiettyä omaa pointtiaan. Lopullisen vastuun hyvän elämän salaisuudesta tämä jättää oikeutetusti lukijalle.

Niiniluodon teksti on mukavaa lukea. Usein kirjassa käytetään esimerkkinä erilaisia elokuvia, kirjoja ja laulujakin. Ole kuitenkin varovainen sillä Niiniluoto ei välitä spoilerivaroituksista niiden suhteen! Yleisesti ottaen kirjan sävy on tavallaan kevyt ja maanläheinen vaikka välillä pohditaa hyvinkin moniulotteisia kysymyksiä.

Esimerkiksi joillekin filosofiaa opiskelleille lukijoille osa kirjan pohdinnasta saattaa tuntua turhankin tutulta ja esitellyt teoriat moneen kertaan läpikäydyiltä. Tämä toisaalta kielii, että kyseessä on hyvä yleisteos moraalin ja etiikan filosofiasta ja sopii siis erinomaisesti kaikille jotka haluavat aiheeseen vähän syvemmin tutustua.

Se mikä on hyvää ja eettistä on kiehtonut ihmisiä aina. Niiniluoto astelee kirjassaan samoissa jalanjäljissä, joita on käyty jo tuhansien vuosien ajan. Annan lukijan itse poimia kirjasta tärkeimmiltä tuntuvat opit enkä lähde sen sisältö tänne purkamaan. Niiniluoto kuitenkin pitää muun muassa koulutusta tärkeänä hyvän elämän avaimena ja moraalia ihmisten ihmisten välisenä sopimuksena enemmän kuin ylhäältä tulevana oppina. Ihmisyys taas on jotain mitä me opimme koko ajan.

"Moraalin synty ei ole vain passiivista sopeutumista luonnon tai yhteiskunnan tarjoamiin olosuhteisiin, vaan ihmiset myös aktiivisesti arvioivat ja rakentavat normatiivista etiikkaa."

Kaikesta huolimatta kirjan sanoma ei ole vanhentunut. Meidän yhteiskuntamme tarvitsee nyt hieman ihmisyyttä ja sitä ei ole ollut viime aikoina hankala huomata. Kirja muistuttaa, että se mikä on hyvää, ei tarkoita hyvää vain sille välittömälle lähipiirillemme vaan moraalisen vastuuntuntomme tulisi kattaa laajempiakin kokonaisuuksia.



Hyvän elämän filosofiaa, 2015, Ilkka Niiniluoto, Suomalaisen kirjallisuuden seura

1 kommentti:

  1. Tämä kirja on ehdottomasti lukulistallani. Välillä tuntuu, että meitä huijataan uskomaan yksilökeskeisyyden (muuntunut monin paikoin itsekkyydeksi) ja materialismin tekevän meidät onnelliseksi. Sitten ihmettelemme, miksi ahdistaa.

    VastaaPoista