21.4.2015

Pääsykokeisiin lukeminen





Monella opiskelijalla tai sellaiseksi aikovalla on nyt kova lukeminen päällä. Tämä voi olla stressaavaa aikaa, mutta sen ei tarvitse olla. Olet luultavasti hakeutumassa alalle, joka syystä tai toisesta vetoaa sinuun. Muistele siis miksi se vetoaa sinuun ja löydä oivaltamisen nautinto sitä kautta.

Hain itse opiskelemaan muutama vuosi sitten sosiologiaa yliopistoon ja ajattelin kasata muutaman vinkin omien kokemusteni pohjalta.




Aikatauluta tekemisesi. Tämä on neuvo, joka saattaa jäädä helposti toteuttamatta, mutta tämä tapa oikeasti jättää energiaasi muiden asioiden ajatteluun kun ei tarvitse mietti viikottain, että mitäs nyt piti tehdä. Aikataulusta voi tehdä joustavankin ja muutella sitä lennosta kunhan ei ajaudu itsepetoksen tielle. Eli jos huomaat joka päivä ajattelevasi "huomenna sitten luen enemmän", niin jotain on pielessä.


Lue pääsykoekirjasi ensin kuin romaani. Istu alas, ota syötävää ja nauti. Älä ota muistiinpanoja! Anna itsellesi lupa nauttia kirjasta. Näin voit helpommin jäsentää lukemaasi seuraavalla kerralla suurinpiirtein tunnet aihealueen. Suurin paine pakolla oppimisesta hälvenee.


Sitten muistiinpanoja. Tiivistä ja jäsennä tietoa. Kirjoita ylös pääkohdat lyhyesti ja mieti mikä tekstissä on sen ydin. Mikä on tärkeää. Itse huomasin, että tämä vaihe onnistuu parhaiten perinteisillä välineillä eli kynällä ja paperilla.


Tiivistä. Ota muistiinpanosi ja lyhennä sen tekstiä entisestään. Olen kuullut, että pitkälle matkalle lähtiessä tulee pakata laukku, purkaa se ja poistaa puolet tavaroista. Samalla tapaa tulisi tehdä muistiinpanojen kanssa. Käytä vaikka ranskalaisia viivoja, ajatuskarttoja tai mitä tahansa mikä sinulle on luontevaa. Todella mieti mikä on se punainen lanka tiedossa jota käsittelet. Tämän jälkeen sinulla on supertiivistetty teksti ja kirja oppimateriaalinasi ja voit vaikka vuorotella näiden välillä. Hankaliin kohtiin on helppo palata tiivistelmän avulla.


Lue muutakin kuin pääsykoekirjasi. Etsi sen aihealueesta artikkeleita ja muuta kirjallisuutta. Wikipediakaan ei ole täysin typerä paikka käväistä. Lähdekriittisyyttä sinulta vaaditaan kuitenkin. Kun saat laajemman käsityksen opiskelemastasi alasta, niin huomaat käsitteiden ja teorioiden avautuvan sinulle helpommin. Jos pystyt todella sisäistämään lukemasi, niin tämä tulee auttamaan sinua enemmän kuin listamaisen tiedon ulkoa opettelu. Jos huomaat olevasi erimieltä tekstin kanssa uuden tiedon myötä niin hyvä. Käytä omaa ajatteluasi ja tuo esiin ristiriitoja myös pääsykokeessa.


Muista, että opiskelet esseitä varten. Jollet ole menossa opiskelemaan jotain superteknistä alaa, niin sinua luultavasti odottaa esseekysymykset. Voit toki harjoitella näiden laatimista, mutta tärkeintä on muistaa, että sinun tulee osata kertoa melko monisanaisesti eri aiheista. Valitse aihe ja yritä kirjata paperille mahdollisimman monta avainsanaa, jota vain siitä muistat. Samaa tekniikkaa voit hyödyntää varsinaisessa koetilanteessakin. Ota suttupaperi ja ennen esseen laatimista tee lista. Kirjoita kaikki mitä aiheesta muistat, koska jossain vaiheessa pääsi tulee tyhjenemään. Älä hätäile, niin käy kaikille.


Ruoski itseäsi. Muista toki vapaa-aika ja levon tärkeys, mutta jos esimerkiksi haet yliopistoon, niin tämä on nyt se aika tehdä töitä. Jos pääsetkin sisään, niin tulet huomaamaan, että pääsykokeisiin opiskelu on se kovin osuus opinnoista. Sen jälkeen vähän helpottaa. Asennoidu tiukasti. Kun lepäät, niin ota levosta kaikki irti. Tasapainoita itsesi ja tunne itsesi.


Itse pääsin ensimmäisellä yritykselläni sisään yliopistooni seuraamalla näitä pieniä sääntöjä. Toivottavasti siis niistä on myös jollekkin muulle apua tai motivaatiota.


3 kommenttia:

  1. Minullakin on omat viime kevään pääsykoekokemukset vielä tuoreessa muistissa, ja niiden valossa ohjeesi ovat hyviä. Ne sopivat minusta pääosin myös monivalintakokeisiin valmistautumiseen, ja tästä koetyypistä siis itse onnistuin rämpimään sen maagisen sisäänpääsyriman yli. :) Tosin tuo muun asiaan liittyvän tiedon lukeminen ei monivalinnassa ole hyödyllistä, koska kysymykset kaikkine ansoineen ovat niistä tietyistä kirjoista ja on täysin yhdentekevää, mitä jossain muualla sanotaan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tosiaan monivalintaan niin kauheasti apua, mutta Donnerin sanoin: "lukeminen kannattaa aina".

      Poista
  2. Samoja tekniikoita nähtävästi käytämme, suositus minultakin näille. Päädyin toteuttamaan haaveeni filosofian opiskelusta ja nyt on pääsykokeisiin valmistautuminen kovaa kyytiä menossa. Toisaalta kohta ruoski itseäsi ei ole minulle onneksi ihan niin oleellinen, koska kirjani ja aine on todella kiinnostava.

    VastaaPoista